Wszystko o kawie

Kawa towarzyszy nam codziennie

Są osoby, które nie zaczną dnia bez wypicia kubka kawy, ponieważ nie mogą skoncentrować się na prostych czynnościach. Picie kawy wpływa pozytywnie na nasz nastrój co sprawia, że przez resztę dnia mamy więcej energii do działania. Aromatyczna, świeżo zmielona i zaparzona na słodko czy gorzko, stawia na nogi ale również poprawia odbiór świata i pozytywnie nastawia. Nie jeden z nas zastanawia się skąd wywodzi się ten cudowny napój. Według jednej z legend kawę odkryły kozy, które po zjedzeniu ziaren kawowca posiadały więcej energii. Inna legenda mówi, że kawę odkryli mnisi w Etiopii, którzy przygotowywali wywar z owoców kawowca, aby móc spędzać długie nocne godziny na modlitwach. Odkrycie orzeźwiających właściwości ziaren kawy owiane jest legendą i tajemnicą, przesiąknięte magią oraz przynosi wiele sprzecznych informacji. Około X wieku kawowe napoje przyrządzano na zimno: dojrzałe, zeschnięte owoce zalewano zimną wodą i doprowadzano do fermentacji, uzyskując „kawowe wino”. Dopiero arabscy handlarze niewolników wprowadzili zwyczaj gotowania ziaren kawy i picia gorącego wywaru. Współcześnie kawę pijamy na ciepło, każdy ma swój ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania. Posiadamy coraz większą wiedzę na temat kawy oraz sposobów jej palenia. Kawa jest ogólnodostępna, lubimy przebierać w jej smakach i gatunkach.
k

Świat obsiany jest dwoma gatunkami kawy: arabiką oraz robustą. Arabika jest kawą trudniejszą w uprawie ze względu na małą odporność na szkodniki, ale za to bardziej odporną na zmiany klimatyczne. Jej profil sensoryczny jest bogatszy i szlachetniejszy, charakteryzuje się większą kwasowością oraz słodyczą. O robuście mawia się: ziemista, jałowa z nutami medycznymi i goryczką. Wyróżnia ją większa zawartość kofeiny. Owoce kawowca rosną na krzewach. Kawowiec kwitnie po 3-4 latach od momentu jego zasadzenia.  Istnieją trzy metody zbioru owoców kawowca:

  • Picking – metoda wybiórcza, polegająca na kilkukrotnym obchodzie plantacji co ok. 10 dni i zbioru tylko dojrzałych owoców.
  • Stripping – metoda zbioru wszystkich owoców jednocześnie.
  • Metoda mechaniczna – polegająca na zbiorze owoców przez kombajn.

Bardzo duży wpływ na smak kawy mają metody obróbki kawy:

  • Metoda „Natural” – kawę suszy się na pełnym słońcu. Obróbka kawy metodą na sucho przekłada się na charakterystykę o intensywnym smaku. Daje duże „body” i słodycz, połączone z niższą kwasowością.
  • Metoda na mokro ” Washed ” – to proces wieloetapowy, z użyciem wody. Charakteryzuje się większą kwasowością oraz owocowością.
  • Metoda „Hybrydowa” – połączenie metody „Natural” oraz „Washed”.

Aby powstała dobra kawa, niezbędnym etapem jest palenie ziaren. Wtedy nabierają one smaku, aromatu oraz charakterystycznej barwy.

Stopnie palenia:

  • jasny – charakteryzuje się kwasowością, owocowością;
  • średni – wyróżnia się intensywnością oraz słodyczą;
  • ciemny  – cechuje gorycz i ziemistość.

Dziś kawa to jeden z najchętniej wybieranych napojów, któremu przypisuje się przede wszystkim właściwości smakowe oraz pobudzające. Ile to razy stoimy przed dylematem kupna kawy i zastanawiamy się, czy dany rodzaj sprosta naszym oczekiwaniom. Palarnia Noble Coffee dokona wszelkich starań, aby każdy z naszych Klientów przeniósł się w Świat Kawy i poczuł się wyjątkowo. Wszystko za sprawą starannie przygotowywanych kompozycji, które dzięki intensywnemu aromatowi świeżo palonych ziaren, nabierają niepowtarzalnego smaku. W dodatku zostały one zróżnicowane nie tylko ze względu na nuty smakowe, ale także poziom kwasowości oraz intensywności. Dzięki temu każdy ma szansę wybrać rodzaj kawy zgodny z jego upodobaniami.