Blog

LATTE MACCHIATO

aKawa bardzo podobna do Caffe Latte. Wyróżnia ją duża zawartość mleka w stosunku do ilości kawy, spienione mleko i sposób przygotowania. Mianowicie espresso dolewamy na samym końcu.

Latte podajemy w wysokich szklankach i z długą łyżeczką

składniki:

1 porcja espresso (ok. 30 ml) – Proponowana Kawa: NobleCoffee Brasil Santos “Energia Samby”

mleko o wysokiej zawartości tłuszczu

opcjonalnie: cukier

przygotowanie:

Przygotuj gorącą kawę z ziaren, które najbardziej lubisz. Podgrzej do około 50 – 60°C i spień mleko. Mleko wlej do wysokiej szklanki, tak aby zostawić miejsca na espresso. Odczekaj pół minuty i delikatnie po ściance wlej wcześniej przygotowane espresso. Powinny utworzyć się trzy warstwy: na dole płynne mleko, po środku kawa, na górze pianka.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz