Włoski napój kawowy, który powstaje przez zalanie intensywnego espresso, gorącym, delikatnie spienionym mlekiem.
Latte podajemy w wysokich szklankach i z długą łyżeczką
składniki:
1 porcja espresso (ok. 30 ml) – Proponowana Kawa: NobleCoffee Brasil Santos “Energia Samby”
mleko o wysokiej zawartości tłuszczu
opcjonalnie: cukier, syrop smakowy, miód, wiórki, kakao, czekolada, płatki migdałów, orzechy itd.
przygotowanie:
Przygotuj swoją ulubioną gorącą kawę. Podgrzej do około 50/60°C i spień mleko, potrząśnij, aby otrzymać płynne mleko i piankę. Opcjonalnie do mleka przed spienieniem możesz dodać cukier, syrop lub miód. Mleko wlej do wysokiej szklanki. Odczekaj pół minuty i delikatnie po ściance wlej wcześniej przygotowaną gorącą kawę. Powinny utworzyć się trzy warstwy: na dole płynne mleko, po środku kawa, na górze pianka. Przed wypiciem należy wymieszać warstwy. Opcjonalnie jako pierwszy do szklanki możesz wlać syrop smakowy lub miód, wówczas na dnie otrzymasz dodatkową warstwę. Na wierzch pianki możesz wsypać wiórki, płatki lub inne dodatki w zależności od preferencji.