Proces palenia

odpowiedni dobór ziarna

Przed rozpoczęciem procesu palenia kawy, ważnym elementem jest odpowiedni dobór ziarna kawy. Jest to bardzo ważne, gdyż każdy rodzaj kawy wymaga innego stopnia palenia. Wyróżnia się trzy podstawowe stopnie palenia ziarna:

Jasna

Średnia

Ciemna

wpływ na smak kawy

Palenie kawy to nic innego, jak poddawanie jej działaniu odpowiedniej temperatury w odpowiednim czasie. Zmiany zachodzące we wnętrzu ziaren są bardzo skomplikowane i złożone. Dlatego proces ten wymaga mistrzowskich umiejętności. Nawet z najlepszego ziarna, bez umiejętnego palenia, nie uzyskamy idealnego smaku. Wpływ na jakość smaku kawy mają:

Jakość Zielonego ziarna 0
Metoda obróbki 0
proces palenia 0
a
a

pakowanie kawy

Odpowiednie pakowanie kawy ma duży wpływ na utrzymanie jakości ziarna znajdującego się wewnątrz. Bardzo ważnym elementem jest stosowanie opakowań z wentylem, który usuwa gazy z wewnątrz opakowania. Chroni on przed dostępem tlenu do wewnątrz oraz utrzymuje aromat kawy.